četvrtak, 21. veljače 2013.

Predah uz palačinke

Kad ti doma već tjednima traju radovi, a ti si slučajno dobro i sretna, dijelom jer je sunce, dijelom jer su neki dobri ljudi naokolo, al najvećim dijelom jer je sve prepuno zbivanja, možda ćeš nakon ručka dobit volju napravit palačinke makar inače nisi od kolača.

S obzirom da traju ti radovi, najveći problem predstavlja to kako se izvuć na 20ak minuta, a nešto manji to šta u kući, zbog ludnice o nezdravom mliku koja je zahvatila državu, nema kravljeg mlika.

1. Uzmi violicu (ručna bušilica za unplugged varijantu bušenja koju je dida donija iz Norveške prije 50ak godina) i kreni bušit rupe za vide u polici.

2. Slomij svrdlo.

3. Kad si tako dobila na vremenu, dok mama i sestra pokušavaju izvuć staro i umetnit novo svrdlo u razjebanu violicu, perunom umuti 2 jaja, u to (da izbjegneš grudice, koje bi mogla riješit mikserom, al vremena je malo i ne da ti se vadit niti štapni) prosij cca 6 žlica brašna - kad ti dopizdi prosijavat ostatak samo ubaci i primijeti da se nije desilo ništa strašno - dolijevajući tu i tamo malo sojinog mlijeka.

(Smjese, a ovo se odnosi na sve smjese, je lakše razmutit ako su nešto gušće, tako da je najbolje bit na gušćoj strani i na kraju, odnosno kad dostigneš skoro pa željenu količinu smjese, dolit još mlika do željene gustoće.)

(Željena gustoća tijesta za palačinke je da bude gusto kao tijesto za palačinke. malo je teško dat usporedbu ako je uvriježena mjera za gustoću u tvom svemiru gustoća smjese za palačinke. al otprilike: mora bit tekuća, ali teško tekuća, iako ne preteško - malo gušća od sirupa, a malo rjeđa od meda.)

4. Stavi teflonku na vatru i kapni mrvu ulja, ulij jednu kacijolu smjese i nagibaj tavu dok se lipo ne rasporedi.

5. Ako je tvoja sestra došla na ideju da mama pokuša otpustit zakočenu violicu nad otvorenim plamenom, malo se pomakni, ali pazeći da ne prođe više od minute: da se ispeče, palačinki na prilično jakoj vatri treba oko minuta s prve i manje od pola minute s druge strane - iako to ovisi o tavi i špaheru. 


tava i viola

Da bi je okrenila, najbolje je pošadom (nožem za mazanje) lagano odvojit rubove od tave, podvuć pošadu pod palačinku i okrenit, a oni kojima se da mogu, nakon šta palačinku odvoje od tave, probat i okretanje u zraku.

6. Ako mama uspije izvadit slomljeno svrdlo, a ti još nisi ispekla sve palačinke, pređi u ubrzani mode i kreni mazat jedne dok druge pečeš, ali to više nije nikakva mudrost.


palacinka i radovi


7. Jedi i vrati se radu. Uživaj u činjenici šta si najela sestru predradnicu pa će bit malo blaža prema pomoćnim radnicama.


nastavak radova





2 komentara:

  1. smjesa za palačinke mora bit žitka! žitka kao mislav žitko.

    OdgovoriIzbriši
  2. žitka kako dada žitko, u kozmosima nekim to je pozdana mjera viskoznosti. nego, jedan modni detalj, kakve su to radnice kad nemaju trliš? tj. ima jedna, al zna se da propisi o sigurnosti na radu iziskuju trliš overall. daklem, na neke se stvari valja pazit

    OdgovoriIzbriši