subota, 29. svibnja 2010.

Riba

Kad god se mi cure nađemo učit sprema se riba jer je to najlakše za spremit, samo ubaciš i ispeče se samo. Ja ne volim baš zagrebačku ribu, al eto može se kupit u Konzuma al je Jelenica otkrila da su tamo uvik jedna svježa i jedna loša skupa u paketu, pa je bolje kupit na placu, a Ivandić nabavi ribu tako da joj oni očiste pa ne moram ja. Ovaj put je Jelenica uzela dvi ribe u Konzuma, taman za nas tri, a Marina je donila špinata.

Riba je svježa ako joj je meso ispod škrga (to je onaj polumjesec između ribine glave i tijela) koraljno rumeno i krvavo, a ne anemično kao meni ispod očiju, ako su joj oči bistre ko dva dijamantića, a ne ko dvije mlječne žaruljice i ako se riba kad je poukneš prstom vrati nazad, a ne ostane udubljena ko.. pa, ko stara riba.

Ribu se čisti u tri faze (ne znam redoslijed) lustre - škrge - crijeva.

lustre: uvatiš je za rep i nožem stružeš od njega prema glavi, ko da je briješ

škrge: onako frajerski dominantnom rukom uvatiš nož al između noža i palca pričepiš (priklještiš) i škrge, dok ne osjetiš da si kul ko mlada lijepa žena domaćica u nekom filmu talijanskog neorealizma. to onda čupaš i vučeš da eliminiraš škrge.

crijeva: malo prorežeš ribi trbuhić uzdužno. najbolje je uvalit vrh noža u njen šupkić pa onda onako srednje proširit rupu, dovoljno da kroz nju moš izvadit crijeva.

nož proširuje šupkić


Neki ribu ne peru da ne izgubi slani gušt, ali ja je od te krvi i lustri i misli na govno moram malo proprat, iznutra i izvanka.

Razlog zbog kojeg se kad imamo posla peče riba je taj šta nam da je spremimo - pogotovo kad je očišćena - treba manje vremena nego šta nam treba za napravit sendviče i taj šta je to dobra hrana za mozak. I jer je utješno kad si jadan i iscrpljen od nekog učenja i rada pojest nešto šta ti konotira sređeni dom i dobro organizirano kućanstvo.

1. Oguliš krumpire, slatke krumpire, mrkvicu, kapulicu, češnjakić, šta god imaš, staviš u škrovadu (protvan) i preliješ maslinovim uljem. Da, i posoliš, ako te prijateljica sjeti, inače ne.

2. Pečeš to pola sata na 200 stupnjeva.

3. Onda povrh toga metneš ribu, pospeš je peršinom i s još češnjaka i uvališ na još 20ak minuta.


učenje



Onda imaš snage za učit cijelu noć.

Nema komentara:

Objavi komentar